Rugbrød
1. Trin
10 dl. lunkent vand
6 tsk. salt
250 g. Knækkede rugkerner
500 g. Hvedemel eller Speltmel eller Rugmel
- Surdejen røres ud i vandet.
- Salt og rugkerner hældes i.
- Hæld melet i og rør dejen jævn.
Dæk fadet til med et fugtigt klæde og lad det stå i 8-16 timer.
2. Trin
5 dl. lunkent vand
evt. lidt citronsaft (Øger hæveevnen)
Rugmel - ca. 1300 g
- Hæld vand og citron i.
- Rugmel tilsættes og dejen æltes i fadet til en passende klæg konsistens.
(ca. som surdejen)
>>> TAG SURDEJ FRA TIL NÆSTE GANG <<< (2-3 dl.)
- Dejen fordeles i 2-3 velsmurte forme og glattes med en våd ske.
- Lav evt. mønstre i dejen med forme fra julebag :-), kom vand på formen, stik den ned i
dejen ca. 5 mm og bevæg den lidt rundt
- Dæk formene med rugbrød til med et fugtigt klæde og lad dem stå i 2-6 timer.
- Bages i 45 min. v. 200 grader.
- Brødne tages ud af formene og bages 15 min. på hovedet v. 200 grader.
Lad brødet stå og køle af med et fugtigt klæde om, før du skære i det. Efter 1 døgn kan du skære det i tynde skiver, brødet bliver mere fast og bedre at skærer når det har været en tur i fryseren
OBS!
Denne opskrift kan også bruges til hvedebrød.
Prøv med forskellige slags kerner.
Download opskriften i PDF (26k)
|
|